Bloeddrukmeter aankoopgids

Hoge bloeddruk – bekend als de stille moordenaar – heeft geen duidelijke symptomen, maar toch heeft een derde van de Amerikanen de aandoening, velen zonder het te weten. Hypertensie kan het risico op een hartaanval, een beroerte, een nierziekte en een aantal andere ernstige gezondheidsproblemen verhogen.

Waarom thuis controleren?

Onderzoek toont aan dat thuisbloeddrukmonitoring mensen met een hoge bloeddruk kan helpen om het onder controle te houden. Uit een analyse uit 2010 van de onafhankelijke Cochrane Collaboration blijkt bijvoorbeeld dat zelfcontrole leidt tot lagere aantallen in zowel systolische (boven) als diastolische (onder) bloeddruk. En recent vooronderzoek suggereert dat het gebruik van een bloeddrukmeter voor thuisgebruik mensen met ongecontroleerde hypertensie kan helpen hun aantallen onder controle te krijgen.

Het tegenovergestelde effect, bekend als “gemaskerde hypertensie”, kan ook optreden – sommige mensen hebben normale bloeddrukmetingen op het kantoor van de dokter, maar hoge bloeddruk het grootste deel van de rest van de tijd.

Controle thuis kan ook helpen bij mensen die net beginnen met medicijnen om de bloeddruk te verlagen om te bepalen hoe goed de therapie werkt. Het kan ook nuttig zijn voor zwangere vrouwen die last hebben van zwangerschapsgebonden hypertensie, of pre-eclampsie, volgens de American Heart Association (AHA).

Opmerking: Mensen met atriumfibrillatie of andere aritmieën zijn mogelijk geen goede kandidaten voor thuisbewaking. Voordat u een apparaat aanschaft, moet u met uw arts bespreken of u er baat bij hebt om er een te gebruiken.

Soorten huismonitoren

Bloeddrukmeters voor thuis worden geleverd in arm- en polsmodellen. Wanneer u uw keuze vernauwt, moet u rekening houden met de prestaties, de kenmerken en de prijs.

Armmonitors

Deze monitoren blazen automatisch de manchet op en geven de meetwaarden weer. De meeste hebben “risicocategorie-indicatoren” die hoge waarden aangeven. Bij sommige modellen kunt u de resultaten downloaden naar een computer, zodat u ze gemakkelijk kunt delen met uw arts.

Voordelen: Sommige modellen hebben meerdere gebruikersgeheugens, waardoor meer dan één persoon in uw huishouden zijn of haar bloeddruk kan controleren en registreren. Arm monitoren hebben de neiging om nauwkeuriger te zijn in onze testen.

Nadelen: De juiste pasvorm van de armmanchet is essentieel. Als het te strak of te los zit, kunt u onnauwkeurige metingen krijgen. Vaak zijn de apparaten volumineus of niet draagbaar, en ze zijn vaak niet zo comfortabel als polsmonitors.

Polsmonitors

Deze handige monitoren zijn volledig automatisch, maar kunnen minder nauwkeurig zijn dan de armmodellen.

Voordelen: Ze zijn compact, lichtgewicht en draagbaar. Ze zijn meestal comfortabeler dan armmonitoren.

Nadelen: Drukmetingen aan de pols zijn uiterst gevoelig voor de lichaamshouding. Zowel de pols als de armmanchetten moeten ter hoogte van het hart worden gepositioneerd voor een nauwkeurige meting; dit is moeilijker te bereiken met een polsmanchet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.