De sleutel tot permanent stoppen met roken

Roken is helaas iets waar veel mensen verslaafd aan zijn. In Nederland  roken ongeveer 25% van de volwassenen. En velen van hen vinden het buitengewoon lastig om hiermee te stoppen, ook als ze dat willen.

Gezondheid

Want het staat natuurlijk als een paal boven water dat roken uiterst slecht is voor de gezondheid. Veel roken vergroot de kans op longziekten en hart- en vaatziekten aanzienlijk. Stoppen met roken, en vooral niet beginnen met roken, is iets wat de overheid steeds aantrekkelijker wil maken door bijv. de accijns op sigaretten en de afbeeldingen en teksten op de pakjes. Maar mensen die verslaafd zijn aan roken help je er hiermee niet  vanaf. Verslaving is iets dat je niet zomaar stop kan zetten, helaas. Veel actieve rokers die je spreekt zullen je vertellen dat ze al wel eens, of meerdere keren, hebben geprobeerd te stoppen. Soms houden ze dit niet lang vol, soms ook wel. Maar zelfs als ze denken dat ze van hun verslaving af zijn, gebeurt het buitengewoon vaak dat mensen dan toch weer een sigaretje proberen, bijvoorbeeld bij gelegenheden waar anderen/vrienden ook roken. En dit kan hen heel snel weer terugbrengen in verslaving en hun oude rookpatroon. Verslaving zit dus zeer diep!

Afbouwen

Bij veel verslavingen is het zo dat mensen hetgeen waaraan zij verslaafd zijn langzaam maar zeker afbouwen. Anders zijn afkickverschijnselen soms erg groot. Rokers die vanuit een actief rookpatroon van het een op het andere moment proberen te stoppen, worden vaak erg chagrijnig of struikelen over andere mentale problemen, en dit maakt het natuurlijk extra lastig.

E-smoking

E-smoking wordt gezien als een waardevolle stap in het stoppen met roken. E-smoking is een stuk gezonder dan roken, doordat de tabak ontbreekt en daarnaast ook vele andere schadelijke stoffen uit gewone sigaretten. De hoeveelheid nicotine in e-sigaretten – dat is de stof die verslavend werkt bij roken – kan naar eigen hand worden aangepast. Zo kan je met behulp van e-smoking het roken dus langzaam afbouwen. Steeds minder en minder nicotine, wat dus samenhangt met de verslaving. Deze manier wordt steeds populairder onder rokers, en veel mensen zijn er al in geslaagd om met behulp van e-smoking en het afbouwen van nicotine te stoppen met roken. E-smoking is ook een feilloze vervanger voor gewoon roken, doordat het nog steeds dat moment van genot biedt dat veel rokers zo koesteren. Bij e-smoking worden er ‘liquids’ gerookt,  die in talloze smaken te vinden zijn. Het variëren met e-liquids is populair onder elektrische rokers, en er is dus altijd voor iedereen wat wils. E-liquids zorgen voor een stuk dikkere damp dan gewone sigaretten, maar een damp die dus een stuk minder schadelijk is. E-liquids zijn gemakkelijk online te bestellen. Eveneens een voordeel ten opzichte van gewone sigaretten dus.

Ben jij een roker, en wil je hiermee stoppen? Of in ieder geval een stap zetten richting een gezonder lichaam? Dan is e-smoking zeker het proberen waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published.