Een glutenvrij dieet

Het volgen van een glutenvrij is erg goed voor je gezondheid, maar om dit op een juiste manier toe te passen, is wel wat werk voor nodig. Het is belangrijk dat wanneer je begint met een glutenvrij dieet, je een goede planning hebt gemaakt en voldoende kennis tot je hebt genomen met betrekking tot glutenvrij eten.

Redenen voor een glutenvrij dieet

Tegenwoordig kom je steeds vaker het woord glutenvrij tegen en steeds meer restaurant en supermarkten bieden glutenvrije producten aan. Slechts een zeer kleine minderheid van de samenleving lijdt aan een glutenallergie en eten daarom glutenvrij met medische redenen. Alle overige mensen eten glutenvrij om andere redenen. Er zijn diverse argumenten voor mensen om glutenvrije diëten te volgen. Naast medische redenen wordt glutenvrij eten door sommigen ook als erg gezond gezien en anderen eten glutenvrij om te helpen bij het afvallen. Er zijn dus voldoende redenen om een glutenvrij dieet te volgen.

Aanbeveling: Be-Slank glutenvrij proteïne dieet.

De ideale maaltijd is al grotendeels glutenvrij

Wanneer je een diëtist zou vragen om een dieetplan of om de beschrijving van een bord met gezond eten, dan zul je merken dat het overgrote deel van het dieet, of wat er op het bord ligt, sowieso vaak glutenvrije producten zijn, zoals: groente, fruit, bonen, noten, zaden, vis en vlees. Wanneer je van graanproducten houdt, kun je deze nog steeds blijven eten. Veel mensen maken de vergissing door te denken dat je helemaal geen graanproducten meer kan eten tijdens een glutenvrij dieet, maar er zijn voldoende alternatieven. Populaire glutenvrije graansoorten zijn bijvoorbeeld rijst en quinoa. Daarnaast vind je tegenwoordig ook steeds meer glutenvrije pasta’s gemaakt op basis van mais, quinoa of bonen.

Glutenvrij is niet hetzelfde als gezond

Wanneer je geen tijd hebt of je niet thuis voelt in het verdiepen van welke producten wel en geen gluten bevatten en in je dieet passen, kun je altijd een beroep doen op de kant en klare glutenvrije producten in de supermarkt of in restaurants. Er zijn steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar door het hele land. Bedenk wel dat glutenvrij niet altijd gezond betekent. De hoeveelheid en frequentie van maaltijden over een dag zijn in veel gevallen net zo belangrijk als wat je exact eet. Tegenwoordig vind je zelfs glutenvrije muffins, of brownies en zelfs pizza’s. Het feit dat deze producten glutenvrij zijn en zo worden aangeprezen maakt ze helaas niet gezond. Vaak zitten er extra suikers in deze producten, die ervoor zorgen dat deze producten meer calorieën bevatten dan de varianten met gluten.

Tip: glutenvrije dieet snacks

Weet wat je eet

Wanneer je op medische gronden een glutenvrij dieet volgt, is het helaas soms nodig om voedsel detective te spelen. Gluten komen in ontzettend veel producten voor en glutenvrije producten kunnen ook in sommige gevallen sporen van gluten bevatten. Veel fabrikanten zijn verplicht allergenen op het label te vermelden, zoals noten en eieren, maar zijn vaak niet verplicht om dit voor gluten te doen. Het is daarom altijd raadzaam om aandacht te geven aan de lijst met ingrediënten op de achterkant van de verpakking. Het is niet ondenkbaar dat een glutenvrij product door kruisbesmetting in de fabriek sporen van gluten bevat. Iets wat je te aller tijden wil voorkomen in het geval van een gluten allergie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.