Lichaamsbeweging door (elektrisch) fietsen

Dat bewegen gezond is, een fit lijf een goed gevoel geeft en een gezonde levensstijl voor veel energie zorgt is inmiddels bij bijna iedereen wel bekend. Waar bewegen voor de één een slopende bootcamp of een ronde hardlopen inhoudt, houdt niet iedereen ervan zich zodanig in het zweet te werken. Een mooi alternatief is fietsen. Wanneer u de fiets pakt voor kleine stukjes in plaats van de auto te nemen, kunt u uw conditie al verbeteren en op peil houden. Wist u bijvoorbeeld dat u door slechts 10 kilometer per uur te fietsen al zo’n 330 calorieën verbrandt? Bij een snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur, wat wordt gezien als een “normaal” tempo is dit zelfs het dubbele, dus 660 calorieën.

Het voordeel van fietsen boven bijvoorbeeld hardlopen, is dat fietsen een sport is die niet blessuregevoelig is en dat u fietsen ook functioneel kunt gebruiken, dus om van a naar b te komen.

De elektrische fiets

Voor mensen met bijvoorbeeld knieproblemen of die wat meer op leeftijd zijn gaat ook fietsen niet altijd meer even gemakkelijk. Een uitkomst is de uitvinding van de elektrische fiets. Bij een elektrische fiets is de fiets voorzien van een accu, die in de meeste gevallen onder de bagagedrager is gemonteerd. Deze accu zorgt voor een gelijkmatige ondersteuning en biedt net dat steuntje in de rug dat soms nodig is bij het wegfietsen, het tegen de wind in fietsen of wanneer u een helling op fietst.

Een elektrische fiets kopen

Wanneer u overgaat tot het kopen van een elektrische fiets dient u zichzelf een aantal vragen te stellen. Ten eerste stelt u zichzelf de vraag voor welk doel u de fiets gaat gebruiken en hoe hard de fiets moet gaan. Grofweg is hierbij de verdeling tot 25 km/uur en sneller dan 25 km/uur te maken. Daarnaast vraagt u zichzelf af hoe lang de accu mee dient te gaan. Dit is onder andere afhankelijk van de afstanden die u van plan bent af te leggen en hoe vaak u in de gelegenheid bent de accu op te laten. Daarnaast bedenkt u of u een hand- of terugtrap wilt, hoeveel versnellingen u wilt, welke framemaat u nodig heeft en wat uw budget is. Als u dit allemaal helder heeft kan het grote zoeken beginnen en kunt u zich voorbereiden op heel wat uurtjes fietsen met extra gemak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.