Wat is dat witte op je tong en hoe kom je er vanaf?

Meestal is je tong gewoon roze, maar het kan voorkomen dat deze wit is. Vaak is deze witte aanslag onschuldig, maar het is goed om er even wat beter naar te kijken. Een gezonde mond hoort namelijk niet wit, geel of zelfs bruin te zijn. Deze aanslag ziet er nou niet bepaald lekker uit en iedereen wilt hier zo snel mogelijk vanaf. Vandaag lees je hoe deze aanslag ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe je er vanaf komt.

Hoe ontstaat de witte aanslag op mijn tong?

Hoe komt deze aanslag op mijn tong terecht? Dit kan verschillende redenen hebben. Meestal wordt dit veroorzaak door slechte bacteriën in je mond. Er zitten altijd bacteriën, maar er is nu een overschot. Koorts of een verminderde weerstand hebben ook veel invloed op de gezondheid van je tong.  Hieronder staan nog een paar oorzaken van een witte tong.

  • Candida albicans ( schimmelinfecte in de mondholte, stress kan hiervan de oorzaak zijn).
  • Gebrekkige mondhygiëne
  • Verstoorde mondflora ( middelen gebruiken die ook de goede bacteriën doden)
  • Onderliggende ziekte ( ziekte van pfeiffer, verkoudheid, griep).
  • Haartong ( vooral bij oudere mensen, tong krijgt een haar textuur)

wat zijn de symptomen?

Naast dat je tong natuurlijk wit is of een gelige aanslag heeft zijn er meer symptomen van een witte tong. Een slechte adem of zelfs een ontsteking in je mond kunnen ook de oorzaak zijn van de witte aanslag op je tong.

Hoe voorkom je witte aanslag op je tong?

Je mond schoon houden helpt al heel erg veel. Het gebruik van medicijnen kan ook een oorzaak zijn. raadpleeg je huisarts als je hier vragen over hebt. Een tongschraper doet al wonderen. Andere hulmiddelen als speciale tandpasta’s en mondwaters helpen ook goed. Als je een stevige drinker bent en veel rookt adviseren wij je ook om dit te minderen. Mensen die dit veel doen lopen meer risico op mondproblemen. Naast dat het beter is voor je mond is in het algemeen gezonder om roken en drinken met mate te doen.

Tot slot

Heb je last van een witte tong? Geen paniek, want in de meeste gevallen is het zo verholpen door een betere mondhygiëne. Mocht je aanhoudende klachten hebben dan adviseren wij je om een tongreiniger te proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.