Wat te doen tegen voetschimmel

Heb je last van voetschimmel? Hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Maar wat is voetschimmel nou eigenlijk? Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Er ontstaat vervolgens een huidafwijking die gepaard gaat met verschillende symptomen. Deze schimmel is erg besmettelijk en komt veel voor. In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen voetschimmel.

Hoe krijg je voetschimmel

Voetschimmel nestelt zich graag in een vochtige huid. Zwetende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen schimmelgroei dan ook erg. Besmetting vindt vaak plaats:

  • In zwembaden en gemeenschappelijke douches
  • Bij zweetvoeten in slecht geventileerde sportschoenen
  • Als de zuurgraad van de huid wordt verstoord
  • Als de zeep waarmee de voeten worden gewassen niet goed genoeg wordt weggespoeld.

Verschijnselen

Er zijn vier soorten afwijkingen die het gevolg kunnen zijn van voetschimmel. Deze kunnen apart voorkomen, maar ook in combinatie met elkaar.

  1. Je hebt last van een witte schilfering tussen de tenen, soms met kloofjes. Een benaming van deze infectie is tenenkaas. Het gaat namelijk vaak gepaard met een bepaalde geur.
  2. Jeukende blaasjes die later opdrogen, waardoor de huid gaat schilferen.
  3. Roodheid en schilfering van de voetzolen en de voetranden.
  4. Gele verkleuring en het verbrokkelen van de nagels.

Wat te doen?

Je kunt een aantal dingen zelf doen om voetschimmel tegen te gaan. Zo kan het helpen om goed vochtopnemende sokken te dragen, draag het liefst katoen. Open schoenen zijn natuurlijk ideaal, maar we snappen dat het Nederlandse klimaat dit niet altijd toelaat. Loop ook zeker niet op blote voeten, maar draag badslippers. Zo voorkom je dat je anderen besmet. Je kunt bij de apotheek ook verschillende antischimmelmiddelen krijgen waarmee je voetschimmel kunt behandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.