Zo werk jij aan je mentale gezondheid

Veel bewegen en lichamelijk fit zijn is hartstikke gezond. Je zult merken dat jij je stukken beter voelt wanneer je veel energie hebt en zo houd jij je weerstand op peil. Maar om te zorgen dat je helemaal in balans bent en blijft is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid. Wanneer jij je voortdurend zorgen maakt over bepaalde dingen of grote druk ervaart of bijvoorbeeld je werk, kan je last krijgen van stressklachten. En dit haalt je weerstand weer een stuk naar beneden. Daarnaast kan het op den duur ernstige gevolgen hebben, zoals een burn-out. Daarom is het verstandig om ook mentaal fit te blijven.

Leef in het moment en wees realistisch

Kijk eens om je heen wanneer je bijvoorbeeld op de trein of bus staat te wachten. Hoeveel mensen zie je met hun neus in de telefoon? Dat zal waarschijnlijk de meerderheid zijn. Wanneer je een groot gedeelte van de dag alleen maar op je telefoon zit, leef je eigenlijk niet in het moment. Je scrollt door social media, bekijkt filmpjes en praat met je vrienden via Whatsapp. Het gevaar van social media is dat jij je gaat vergelijken met al die perfecte foto’s van de influencers. Hierdoor kan jij je een stuk minder gaan voelen. Zet dit direct uit je hoofd en blijf realistisch. Want die foto’s worden eerst flink bewerkt voordat ze online worden gezet. Leg ook je telefoon wat vaker aan de kant en leef in het moment. Eet samen aan tafel met je partner of gezin en neem samen de dag door, nodig je vrienden uit om in het echt bij te kletsen en ga lekker naar de bios om daar films te kijken. Daar word je veel gelukkiger van dan het grootste gedeelte van de dag naar een klein schermpje staren.

Wees niet te streng voor jezelf

Tegenwoordig eisen we best veel van onszelf. We moeten goed presteren op het werk of op school, de agenda is propvol, we willen goed in vorm blijven en daarnaast ook het liefst de sociale contacten goed onderhouden. O ja, en tussendoor is er ook nog het huishouden. De dagen zijn gevuld met dingen die we moeten. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf. Dat ene stukje chocolade in het weekend mag best, je hebt immers een week hartstikke hard gewerkt. Voel je ook niet schuldig als je lekker onderuit gezet op de bank een film ligt te kijken terwijl de wasmand nog overvol is. Ontspannen doe je nu, de rest komt later wel. Je zult zien dat wanneer je alles even de boel laat ook een stuk beter gaat voelen.

Praat dingen van je af

Krop je dingen vooral op? En wil je de dingen waar je mee zit het liefst zelf oplossen? Dan is het verstandig om toch hulp te gaan zoeken. Wanneer je krijgt te maken met ernstige problematiek of het verwerken van trauma’s kan je veel stress ervaren. Dit kan leiden tot een burn-out of zelfs erger. Praat daarom dingen van je af bij iemand waar jij je prettig bij voelt. Dit kan een familielid of goede vriend/vriendin zijn, maar professionele hulp inschakelen is natuurlijk ook mogelijk. Ga op zoek naar een psycholoog waar jij je prettig bij voelt en maak een afspraak. Is het lastig om een afspraak te maken in verband met je drukke schema? Of is voor jou de stap te groot om naar een praktijk te gaan? Dan is online hulp krijgen ook een optie. In dit geval praat je met een erkende psycholoog via platforms als FaceTime en Skype. De sessie is op deze manier alsnog face-to-face.

Leave a Reply

Your email address will not be published.